luni, 20 iunie 2011

Magura Vanata(Tara Beiusului)


Creasta în forma de sector de cerc, lunga de aproximativ 12 km se înalta din zona de izvoare a Somesului Cald spre est pâna în Vârful Magura Mica (1.573 m), apoi coteste lin spre sud printr-o alternanta de vârfuri si sei line. Urmeaza sectorul vârfului Magura Mare (1.642 m) cu aspect de piramida, coborând abrupt spre Valea Batrana. În extrema sudica, Magura Vânata este legata printr-o sa de vârful Biserica Motului, prin care intra în Padis drumul de la Huedin.
Creasta Magura Vânata ofera largi privelisti asupra bazinului Padisului, iar în zare spre Muntele Tapu (1.475 m) cu Groapa Ruginoasa si în ultimul plan coama prelungita a Masivului Biharia cu vârful Curcubata Mare (1.848 m).
Spre nord, dincolo de valea adâncita a Somesului Cald se observa Abruptul Braiesei si vârful Cârligate (1.694 m), apoi Saua Cumpanatelul si creasta spre piramida Muntelui Vladeasa (1.836 m) cu vârfurile Piatra Graitoare (1.678 m), Britei (1.759 m), Buteasa (1.792 m) si Micau (1.640 m), iar sub aceasta, poienile Cuciulata, Piatra Arsa si Onceasa.
Partea estica ne dezvaluie Valea Somesului, trecând prîntre casele catunelor Ic Ponor si Doda Pilii si pierzandu-se prîntre culmile deluroase ale Magurii Calatele, pe care sunt presarate catunele comunelor Margau si Belis. În plan îndepartat se zaresc casele de pe versantii lacului de acumulare Fântânele.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu