luni, 20 iunie 2011

Sesul Padis si zona cabanei Padis(Tara Beiusului)


Situat la o altitudine medie de 1225 m, Sesul Padis se constituie într-un veritabil platou carstic, aproape plan, ciuruit de numeroase doline, unele cu lacuri, altele cu pâlcuri de molizi, prin care se dreneaza apele de precipitatii ce vor iesi apoi la lumina zilei în Poiana Ponor prin Izbucul Ponor sau în Valea Boga.
El este delimitat la nord de Muntele Magura Vânata, la vest de Muntele Boghii, la est de Vârful Biserica Motului, iar la sud de o serie de culmi joase (Tomasca, Rotunda, Rachita). Pe colinele din jurul sesului se întâlnesc numeroase câmpuri de lapiezuri si paduri.
În partea dinspre Magura Vânata exista numeroase ponoare în care se pierd râurile ce coboara de pe versant.
Partea vestica a sesului reprezinta o câmpie plina cu doline de mici dimensiuni, unele cu o apa tulbure datorita solului acid. Aici, sub Muntele Boghii, se afla Cantonul Sivic Padis. Lânga canton se afla un izvor, singura sursa de apa potabila din zona.
În extremitatea nordica a sesului, în saua ce-l desparte de Poiana Varasoaia, se afla Pestera Padis, cu aspect de galerie descendenta ce patrunde sub Muntele Boghii. În partea estica sesul este fragmentat de vaile Trânghiesti si Gârjoaba, între acestea existând un platou ce coboara treptat spre sud, aici aflându-se Cabana Padis. Zona Cabanei Padis este dominata de Vârful Biserica Motului (1.458 m), un punct de belvedere deosebit, cu largi perspective asupra întregului platou, a versantului împadurit al Muntelui Magura Vânata si a “zidului” Cârligate-Piatra Arsa. Biserica Motului este un fel de far al Padisului, punct de reper pentru zona Cabanei. Versantul estic al Bisericii Motului este domol, oferind însa privelisti largi asupra Vârfului Calineasa, Platoului Scarisoara, Platoului Lumea Pierduta si Masivului Biharia (recunoscut prin Vârful Curcubata Mare de 1.848 m, pe care se afla releul de televiziune).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu