sâmbătă, 25 iunie 2011

Pietrele Boghii si Gardul Boghii(Tara Beiusului)

Zona Pietrelor Boghii reprezinta un obiectiv turistic major dat de ampla priveliste pe care o ofera asupra zonei vestice a Muntilor Bihor si Depresiunii Beiusului.
Vârful Boghii (1.436 m), margineste în partea de nord-vest Sesul Padis. Panta vestica a vârfului, dupa o scurta coborâre destul de lina prin padure de molid si frasin, este rupta, creând o prapastie adânca de peste 300 m formata din doua sectoare: Pietrele Boghii si Gardul Boghii, între care se afla un culoar foarte abrupt si plin de grohotisuri.


Punctul de priveliste de deasupra Pietrelor Boghii se afla pe o terasa cu pamânt si smocuri de iarba, sub care se gaseste un perete vertical de peste 100 m si o panta foarte abrupta cu grohotisuri si padure ce coboara înca vreo 300 m diferenta de nivel pâna în Valea Boga. Din acest loc se poate contempla întreaga Vale Boga si afluentii sai:
– sectorul de chei situat în aval de izbucul Boga, sub Piatra Boghii, apoi drumul pe valea Boga si casele din satul de vacanta;
– versantul drept coborând abrupt din vârful Cârligate si Cornul Muntilor, cu Valea Rea plina de saritori si cascade, Creasta Cornetu cu cele câteva poieni pitoresti, si Piatra Bulzului, dincolo de satul de vacanta Boga;
– partea stânga cu cele trei vai: Oselu, Bulbuci si Valea Plaiului si drumul spre Padis care serpuieste pe un versant mai domol. De asemenea se pot contempla crestele calcaroase Piatra Ciungilor si Magura Seaca.
Vederea depaseste însa acest bazin, lasându-ne sa zarim la stânga culmea Tataroaia ce se ridica dincolo de Valea Galbenei. În dreapta zarim succesiv piramida triunghiulara a Magurii Guranilor, apoi Magura Ferice si picioarele prelungi ale versantului vestic al Bohodeiului. Câmpia plata, situata cu aproape 1.000 m diferenta de nivel mai jos, este Depresiunea Beiusului, spre care zarim serpuind Crisul Pietros si se vad constructiile din comunele Pietroasa, Sudrigiu si orasul Stei.
În zilele cu vizibilitate buna, întrevedem dincolo de depresiunea Beius, culmile lungi, împadurite ale Muntilor Codru – Moma.
Zona de sub abruptul Pietrelor Boghii, fiind deosebit de greu accesibila, adaposteste o padure intacta de foioase care se prelungeste pe vaile si coamele ce urca spre Cârligate (dreapta) si Scarita (stânga).
Tot sub Pietrele Boghii, pe o brâna cu grohotisuri, se afla intrarea în Pestera Sura Boghii, o pestera usor ascendenta de 212 m, având câteva concretiuni în sectorul final. La aceasta se ajunge pe o poteca abrupta marcata.
Un alt punct de belvedere, poate mai spectaculos, cu aceleasi perspective, este balconul natural situat deasupra Gardului Boghii, în limita vestica extrema a Poienii Varasoai





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu