luni, 5 septembrie 2011

Cabana Timis-Cabana Poiana Secuilor-Valea Tocilita-Cheile Rasnovului



Cabana Timis – cabana Poiana Secuilor – valea Tocilita – Cheile Risnovului

Marcaj: triunghi galben Durata: 2¼-2½ ore; in sens invers acelasi timp Caracteristici:moderat in orice anotimp

La cabana Timis (885 m altitudine) se poate ajunge folosind cursele de autobuze Brasov – Predeal. Coborim de la cabana circa 50 m pe soseaua nationala pina la o ramificatie asfaltata care se indreapta spre un grup de hoteluri. Linga un gard intilnim un stilp indicator care marcheaza intrarea in traseu. Dupa 20 minute de urcus usor prin padure, poteca, dupa ce intersecteaza o sosea forestiera, ajunge pe umarul unei culmi unde o sageata indica o jumatate de ora pina la cabana. Poteca, orientata in prima portiune sud-est – nord-vest urca in panta lina pe versantul estic al culmii Babes, in portiunea superioara isi schimba orientarea spre vest-sud-vest, intersectind de mai multe ori un vechi drum pe care il urmeaza in ultima parte. Traseul iese pe culme in marginea unei poieni de unde se zareste la circa 200 m cabana Poiana Secuilor (l 070 m altitudine). Datorita pitorescului lor si raritajii unor specii de ierburi, poienile din jurul cabanei au fost propuse spre a fi declarate rezervatii floristice. Pina la cheile Risnovului a ramas circa 11/4 ora.

Se continua traseul prin spatele cabanei Poiana Secuilor (partea nordica) patrunzind in padure pe la obirsia vaii Tocilita Mica. Poteca urmareste versantul sting al vaii, coborind in continuare un bot de culme alcatuita din conglomerate si gresii, pina la confluenta Tocilitei Mari cu Tociliia Mica. In aval valea Tocilitei se largeste mult datorita aparitiei sisturilor marnoase, in apropiere de confluenta cu Piriul Cheii este intilnit traseul 19 (triunghi albastru). Pe Valea Cheii urca spre Spinarea Calului traseul nr. 13 (triunghi rosu). Pentru a ajunge in chei parcurgem in continuare circa 0,8 km pe drumul forestier de pe Valea Cheii. Excursia se poate continua pe drumul forestier (2800 m) la cabana Cheia.



Un comentariu:

  1. Foarte interesant! As vrea sa merg saptamana viitoare pe traseul Trei Brazi-Cheile Rasnoavei-Poiana Secuilor si as dori sa stiu daca portiunea Cheile Rasnoavei-Poiana Secuilor, triunghi galben, este mai dificila, tinand cont de faptul ca va fi si multa zapada. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere