luni, 5 septembrie 2011

Sabotarea Americii-Operatiunea"Pastorius"(1)



Istoria spionajului german in teritoriul aliat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial este punctata de istorii romantice si/sau grotesti. Astfel, in 1942, Hitler, obsedat de mania sa de sabotaj, a cerut o actiune de anvergura contra industriei americane, chiar pe teritoriul S.U.A. Astfel a fost organizata operatiunea “Pastorius”.
Era vorba de introducerea pe teritoriul american a opt spioni si sabotori germani, toti voluntari. Oamenii Abwehr-ului i-au antrenat cat au putut de bine, apoi i-au expediat, via Paris la baza de submarine de la Lorient, in vederea transportului lor in S.U.A.
Sejurul acestei echipe de spioni la Paris a fost marcat de unele episoade pentru serviciile secrete germane. De exemplu, in prima noapte, cei opt voluntari au adus femei in camerele lor de hotel (rechizitionate exclusiv pentru armata germana), s-au distrat cu ele, fiind entuziasmati de misiunea pe care o aveau de indeplinit si au urlat in limba engleza.
Treziti de aceste tipete, ofiterii germani care erau gazduiti in acelasi imobil au vazut ca a avut loc un atac al parasutistilor britanici contra hotelului lor si au intrat in camerele scandalagiilor, cu armele in maini.
Operatiunea “Pastorius” risca sa fie compromisa. Interogatiile, care au durat toata noaptea, au lamurit insa lucrurile. A doua zi, voluntarii s-au recules intr-un bar parizian, fara complexe, unde au amenintat ca vor pleca in America intr-o “misiune secreta”, cu o indiscretie afisata inocent.
(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu